Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

   In memoriam


tanssinopettaja, koreografi ja Habibi-Dancers ry:n taiteellinen johtaja


Tiina Hameri

7.7.1958 – 8.1.2012

 

Joka ikinen sunnuntai-ilta, kesäkuukaudet pois lukien, vuodesta 1993 alkaen oli Tiina Hameri salillaan Espoon Soukassa opettamassa sekä joka vuosi uusia että alusta saakka mukana pysyneitä itämaisen tanssin harrastajia. Sunnuntai-iltana hänen tanssinsa täällä maan päällä myöskin päättyi.

Tiina itse aloitti itämaisen tanssin v. 1991 ja koki heti sen niin omakseen, että siitä tuli hänen ammattinsa ja tärkeä elämän sisältönsä. Merkittävimpinä opettajinaan hän piti suomalaisista Saara Soikkelia, Taikku Hyvöstä ja Jaana Lindroosia. Tiina kävi myös ahkerasti ulkomaisten opettajien kursseilla, tärkeimpinä vaikuttajinaan Cifuentesit, Yousry Sharif ja Magdy El-Leisy. Hän suoritti Masrah ry:n itämaisen tanssin opettajan perusopintokokonaisuuden vuosina 1996-1999 ja toimi tuolloin muutoinkin Masrahissa.


Omien tuntiensa lisäksi Tiina toimi myös erilaisten yhdistysten, yritysten tyky-ryhmien, työväenopistojen ja yksityisoppilaiden opettajana. Omien oppilaidensa Tiina havaitsi olevan paitsi hyvän opetuksen ansiosta osaavia, myös innokkaita ja esiintymishaluisia tanssijoita. Niinpä hän kokosi oppilaistaan ryhmän, joka harjoitteli erilaisia tanssiesityksiä varten. Ensimmäinen esiintyminen oli Soukan palvelutalon asukkaille ja heti seuraava jo suurelle yleisölle Tapiolan aurinkoterassilla.

Yhdessä näiden innokkaiden tanssin harrastajien kanssa Tiina perusti v. 1997 Habibi-Dancers –yhdistyksen. Nimi ”rakkaat tanssijat” taisikin olla enne, niin tärkeä tästä ryhmästä tuli niin Tiinalle kuin sen muillekin jäsenille. Vaikka Tiina ei koskaan halunnutkaan nousta tähdeksi ylitse muiden, oli hän kuitenkin kiistämättä Habibien sydän ja sielu. Hän sekä kantoi vastuuta kokonaisuuksista että ideoi pienempiäkin yksityiskohtia, kuten pukujen koristelua. Silti hän osasi olla yksi joukosta ja sai aikaan tunnun, että asioita tehdään yhdessä. Hänellä oli kuitenkin opettajan auktoriteetti muuten tasaveroisessa ryhmässä ja sitä hän käyttikin saadakseen kesken harjoitusten pulisevat naiset taas kerran ruotuun.


Opettajana Tiina oli rohkaiseva, ammattitaitoinen ja luotettava. Hän oli aina paikalla ja aikataulut pitivät. Hänen sanaansa pystyi aina luottamaan. Häneltä riitti kärsivällisyyttä huomioida kaikentasoiset oppilaat. Tiinan tunneilla viihdyttiin, sillä hän oli iloinen, huumorintajuinen ja rento. Tunnit eivät olleet totista vääntämistä, vaan aina oli tilaa hauskoille jutuille ja naurua riitti. Tiinalla oli myös harvinainen kyky nauraa itselleen. Silti hän oli pedantti ja tarkka. Itselleen antamansa lempinimen mukaisesti ”Haukansilmä-Hameri” kykeni ryhmätansseja harjoiteltaessa näkemään pienetkin virheet ja epätäsmällisyydet. Hän oli suorapuheinen ja antoi palautetta aina aiheesta.

Tiina oli visionääri, idearikas ja luova niin koreografina kuin näytösten suunnittelijanakin. Hän onnistui luomaan omaperäisen tyylin, jossa hän yhdisteli rikkaasti ja rohkeasti eri tanssilajeja. Odotetuiksi yllätyksiksi kohosivat jokavuotisten näytösten finaalit. Neljäntoista vuoden aikana on nähty pikkujoutsenten tanssia tyllipuvuissa, haudasta nousevia zombeja Michael Jackson-tyyliin, twistaavia luurankoja, Blues Brotherseja, maastohousuja ja monenlaista muuta. Tiinan luova hulluus oli tarttuvaa ja sai muutkin uskomaan, että kaikki on mahdollista, kun vain tarpeeksi yrittää.

Kesällä 2010 Tiina joutui jäämään sairauslomalle tanssinopettajan työstään vakavan sairauden takia eikä sen jälkeen enää kyennyt palaamaan työhönsä. Vielä sairaanakin hän jaksoi kantaa huolta Habibien asioista. Hän kävi vointinsa mukaan salilla ohjaamassa ryhmätansseja ja antamassa kallisarvoisia neuvojaan. Vielä vuoden 2011 näytöksessä hän oli mukana ohjaamassa tanssijoita ja antamalla asiantuntemuksensa käyttöön.

Tämän vuoden näytöstä Espoon Sellosalissa 17.3.2012 teemme ilman Tiinaa. Hautajaisissa häntä oli saattamassa suuri joukko Habibeja puolisoineen. Olemme kaikki saaneet Tiinalta paljon: tanssin ilon, rakkaita ystäviä ja paljon mukavia yhteisiä hetkiä. Tästä kaikesta olemme syvästi kiitollisia hänelle. Jäämme kaipaamaan häntä niin ihmisenä ja ystävänä kuin tärkeänä osana tanssiharrastustamme. Surun keskellä haluamme silti Tiinan toivomuksen mukaisesti jatkaa tanssimista. Omistamme 15-vuotisnäytöksemme Tiinalle ja tanssimme hänen kunniakseen. Kyyneltenkin läpi tanssi jatkuu.


Habibi-Dancersien puolesta Paula Ruotsalainen
(Kirjoittaja on Tiina Hamerin ensimmäisiä oppilaita ja Habibi-Dancersien perustajajäseniä)